pierwiastek z logarytmu
kivi: Bardzo proszę o pomoc
√log5 x + 2log5√x = 2
25 lis 20:34
kivi: Doprowadziłem to do postaci:
log5 x + √log5 x = log5 x2
i nie wiem co dalej...
25 lis 20:42
Tadeusz:
√log5x+log5x−2=0
podstawienie ... założenie
Δ=9 itd
25 lis 20:46
kivi: Super! Dzięki za pomoc
25 lis 20:53
pigor: ...., np. tak :
√log5x+2log5√x= 2 i log
5x ≥0 i x >0 ⇔
⇔ log
5x+
√log5x−2= 0 i x ≥5
0 i x >0 ⇔
⇔ (
√log5x+2)(
√log5x−1)=0 i x≥1 ⇔
√log5x−1=0 ⇔
⇔
√log5x=1 i x≥1 ⇔ log
5x=1 i x≥1 ⇔
x=5 . ...
25 lis 20:58