dowód z granic
toznowuja: udowodnij że granica ciągu logarytm przy podstawie n+1 z 2 jest rowna 0.
Sorry ze napisalem to ale nie wiedzialem jak napisac logarytm tutaj
25 lis 20:22
Gray: Tak samo jak wszędzie: najpierw l, potem o, potem g.
| | log22 | | 1 | |
logn+12 = |
| → |
| = 0. |
| | log2(n+1) | | ∞ | |
Jeżeli masz to udowodnić do dawaj z definicją granicy i wyjdzie:
∀M>0 ∃n
0∊N: ∀n>n
0 a
n>M.
25 lis 20:26
toznowuja: gray wiem jak sie pisze logarytm xD ale chodzi o to ze nie wiedzialem jak podstawe wrzucic. Co
do tego to przeksztalcenie rozumiem i czemu to wyszlo ale nie umiem wlasnie z definicji tego
robic

bo mam 1/M>an o tak?
25 lis 20:43
Gray: Przecież ja Ci złą definicję podałem... No i co nie reagujesz?

Granica to zero, zatem:
∀ε>0 szukamy n
0∊N takiego, że dla n>n
0 będzie |a
n|<ε
Ustalamy ε>o i rozwiązujemy nierówność |a
n|<ε ze względu na n.
Próbuj.
25 lis 21:49
Gray: | | 1 | | 1 | |
|an| = |
| <ε ⇔ log2(n+1) > |
| ⇔ n+1 > 21/ε ⇔ n>21/ε −1 |
| | log2(n+1) | | ε | |
Szukasz jakiejkolwiek liczby naturalnej n
0 spełniającej nierówność n>2
1/ε −1.
Takim kandydatem może być np. n
0 = [2
1/ε] +1.
Jest również jasne, że dla n>n
0 mamy n>2
1/ε −1, ale to oznacza, że i |a
n|<ε.
Koniec.
25 lis 22:08