paradoks urodzinowy
hhhh: Uzasadnij, że prawdopodobieństwo tego, że w klasie liczącej 23 uczniów przynajmniej dwóch z
nich obchodzi urodziny tego samego dnia, jest większe od 1/2
omega = 365 23
A = ?
pomocy! wiem,że było to rozwiązane, ale tam nie ma wytłumaczone
25 lis 20:20
hhhh: omega = 36523
A=? ? ?
25 lis 20:24
PW: Koszmar. Jak tak można w ogóle zabierać się za rozwiązanie?
Co mają oznaczać napisy
omega = 365 23
oraz
omega = 36523.
Koniecznie trzeba stworzyć model matematyczny − co jest wynikiem obserwacji dat urodzin, a
dopiero potem pytać ile jest możliwych wyników. To co robisz to jest "strzelanka" (może
pomnożyć, a może dodać, a może podnieść do potęgi ... a co k... w ogóle liczysz?)
25 lis 23:33