matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funcji
madzik:
Oblicz granicę:
3n
2
+1
n
2
lim
−
3n+1
n+1
n−>
∞
25 lis 19:49
Ditka:
(3n
2
+1)(n+1)−n
2
(3n+1)
3n
3
+3n
2
+n+1−3n
3
−n
2
=
=
(3n+1)(n+1)
3n
2
+3n+n+1
2n
2
+n+1
1
n
2
(2+
1
n
+
)
n
2
=
=
→
2
3
3n
2
+4n+1
1
n
2
(3+
4
n
+
)
n
2
25 lis 20:39
madzik:
Jacie, rozwiązanie jest prościutkie, dziękuję bardzo za pomoc
25 lis 20:41