HELP ! dla jakich wartosci parametru m rownanie nie ma rozwiązań??
tommmson: dla jakich wartosci parametru m rownanie −X
2 + (m−3)|x| = 0,25(m
2 − 1)
nie ma rozwiązań

moglby ktos rozwiazac

najlepiej z objasnieniami bo nie wiem nawet jak sie za to zabrac
25 lis 19:47
Tadeusz:
Δ=m2−6m+9−m2+1=−6x+10
Δ<0 −6x+10<0 ⇒ x>10/6
25 lis 20:05
tommmson: a mógłbyś to zrobic krok po kroku
25 lis 20:10
Tadeusz:
...a kiedy równanie kwadratowe nie ma rozwiązań

?
25 lis 20:21
tommmson: z tego wychodzi ze x nalezy od 10/6 do nieskonczonosci, kiedy ja w odpowiedziach mam, ze nalezy
(−∞,−1)∪(1,+∞)
wybacz jjestem noga z matmy i staramsie to zrozumiec
25 lis 20:38
pigor: ..., dla jakich wartości parametru m równanie
−x
2+(m−3)|x|=0,25(m
2−1) nie ma rozwiązań .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż −x
2+(m−3)|x|=0,25(m
2−1) ⇔
|x|2−(m−3)|x|+0,25(m2−1)=0 nie
ma rozwiązań ⇔
Δ<0 v (Δ≥0 i oba pierwiastki |x|<0 − ujemne) ⇔
⇔ (m−3)
2−4*0,25(m
2−1)<0
v ((m−3)
2−m
2+1≥0 i m
2−1>0 i m−3<0) ⇔
⇔ −6m+10<0
v (6m≤10 i |m|>1 i m<3) ⇔
⇔ m>
53 v [m≤
53 i (m<−1 v (m>1) i m<3] ⇔
⇔ m>
53 v (m≤
53 i m<−1) v (m≤
53 i m>1) ⇔
⇔ m< −1
v 1< m ≤
53 v m>
53 ⇔
m<−1 v m>1 ⇔
⇔
m∊(−∞;−1) U (1;+∞) . ...
25 lis 21:38
tommmson: dzięękuję bardzo!
25 lis 21:40
pigor: ..., no cóż, zaledwie po 2−óch minutach dziękujesz, ale jeśli tylko
za wynik, lub gotowca, to niedobrze, a jeśli rozumiesz o co biega, to fajnie
25 lis 21:48
nick11: mógłby ktoś napisać czemu drugi warunek to (Δ≥0 i oba pierwiastki |x|<0 − ujemne)
11 gru 16:31
iteRacj@:
warunek Δ≥0 powoduje, że są są dwa pierwiastki lub jeden podwójny
warunek |x|<0 powoduje, że pierwiastki są ujemne, więc żadna liczba nie spełnia tej nierówności
(wartość bezwzględna
jest zawsze dodatnia lub zero)
skutek: nie ma rozwiązań
11 gru 16:45
iteRacj@:
prościej: nie ma takiego x, dla którego |x|<0
11 gru 16:48
nick11: dzieki
11 gru 16:48