Termodynamika
prosze o szybką odp.: W zbiorniku pod ciśnieniem p₁=2.5·10⁶ N/m² znajduje się gaz o masie m₁=2.5 kg. Do zbiornika
tego wtłoczono dodatkowo izotermicznie taki sam gaz o masie m₂=7.5 kg. Obliczyć ciśnienie
końcowe gazu w zbiorniku.
Rozwiązanie znam, ale co mi po rozwiązaniu skoro nie będę wiedział o co w nim chodzi ; p
Prosiłbym o dokładne, łopatologiczne wyjaśnienie tego zadania (co,gdzie, jak i dlaczego).
Góra do piątku, bo potem i tak idę na korki z fizy, no ale niestety jeszcze przed korkami będę
musiał to zadanie zrobić przy tablicy, także proszę o szybka odpowiedź emotka
Z góry dziękuje
25 lis 19:46
prosze o szybką odp.: Bump
25 lis 20:21
prosze o szybką odp.: bump
25 lis 21:21
prosze o szybką odp.: bump
26 lis 16:06
prosze o szybką odp.: bump
27 lis 14:23
J:
| | p1*V1 | | p2*V2 | |
... przemiana izotermiczna ... |
| = |
| |
| | T | | T | |
27 lis 14:27
prosze o szybką odp.: i co niby mi to da ? skoro V sie nie zmienia,a T=const ?
27 lis 20:05