Funkcja liniowa
Winiksa: Witam. Czy ktoś by mógł wytłumaczyć jak zrobić i o co chodzi w tym zadaniu?
Wyznacz wzór funkcji, której wykresem jest prosta równoległa do prostej y=−6x+5 i przechodząca
przez punkt P(23,2).
25 lis 19:33
Bogdan:
prosta k
1: y = −6x + 5, a
1 = −6
| | 2 | |
prosta k2: y = a2x + b2, P( |
| , 2)∊k2, k2∥k1 ⇒ a2 = a1 = −6 |
| | 3 | |
| | 2 | |
k2: y = −6(x − |
| ) + 2 ⇒ y = −6x + 4 |
| | 3 | |
25 lis 19:43
Winiksa: w odpowiedziach jest: f(x)=−6x+6
25 lis 20:04
Winiksa: w odpowiedziach jest: f(x)=−6x+6
25 lis 20:04
Tadeusz:
+12/3+2=6 −
25 lis 20:08
Tadeusz:
+12/3+2=6 −
25 lis 20:08
Bogdan:
A oprócz wiedzy o tym, że 4 + 2 = 6 a nie 4 zrozumiałeś Winiksa istotę rozwiązania?
25 lis 20:20