Początkowe pochodne
Dawid: Pochodne
| | 1 | |
Jak obliczyć pochodną z |
| |
| | √x | |
| | 1 | |
Rozpisałem to |
| i co dalej ? |
| | x1/2 | |
25 lis 19:17
Dawid: Jaki tu wzór zastosować?
25 lis 19:18
25 lis 19:23
Dawid: a czemu tak ? Jak do tego dojść ?
25 lis 19:23
Tadeusz:
...oj "skucha" −−−−:(
25 lis 19:25
25 lis 19:27
Hugo: hejcisz go Tadku xdd
| | 1 | |
D. Beckham zrobmy tak: ile to jest |
| |
| | x | |
pomysl sb ze
√x to x i podstaw tak nastepnie to co ci wyjdzie pomnoz przez pochodną (
√x)'
25 lis 19:29
Hugo: hejcisz go Tadku xdd
| | 1 | |
D. Beckham zrobmy tak: ile to jest |
| |
| | x | |
pomysl sb ze
√x to x i podstaw tak nastepnie to co ci wyjdzie pomnoz przez pochodną (
√x)'
25 lis 19:29
Dawid: Stosując wzór
| | f(x) | | f'(x)g(x)−f(x)g'(x) | |
[ |
| ]'= |
| |
| | g(x) | | [g(x)]−2 | |
To
| 1 | | (1)'√x−1(x1/2) | | 0*√x−1*(12x−1/2) | | −12x−1/2 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| √x | | x | | x | | x | |
dobrze? i co dalej ?
25 lis 19:34
25 lis 19:43
25 lis 19:43
Dawid: a czemu pomnożyć przez (
√x)'
Jak mam
| | −12√x | | 1 | | x | | x | |
Wyszło mi |
| =− |
| * |
| =− |
| coś się nie zgadza |
| | x | | 2√x | | 1 | | 2√x | |
25 lis 20:01