l
gabi: Hejka mam pytanie

Czy jeśli jest dany jakiś wektor i wiemy jaki punkt do niego należy to czy
podstawiając tylko za x i y możemy wyznaczy wzór ogólny czy to coś innego ?

Prosze o
odpowiedź
25 lis 19:06
PW: Nie można mówić "punkt należy do wektora", wektor nie jest zbiorem punktów.
Można mówić, że punkt jest początkiem lub końcem wektora.
Sformułuj pytanie językiem zrozumiałym, bo nie bardzo wiadomo o co idzie. Może lepiej konkretny
przykład?
25 lis 19:19
gabi: Dobrze no to w takim razie napisze zadanie z jakim mam problem. Wyznacz równanie prostej do
której należy punkt p(−6,15) i takiej że odległość punktu q(4,−5) od tej prostej wynosi 10
25 lis 19:29
gabi: pomocy ! ^^
25 lis 19:32
gabi: ponawiam prośbę

b. trudne zadanie siedze i siedze nad nim hihi
25 lis 19:37
PW: A wzór
| | |Axq+Byq+C| | |
d(Q, k) = |
| |
| | √A2+B2 | |
na odległość punktu Q = (x
q, y
q) od prostej Ax+By+C = 0 znasz?
25 lis 19:44
gabi: rozumiem ale i tak nie umiem podstawić ? Co mam podstawić w mianowniku za A i B ?
Jak to wyliczyć ? ;;
25 lis 19:54
gabi: zaraz się chyba popłaczę ;__;
25 lis 19:59
gabi: Bardzooo proszę jak to zrobić ?
25 lis 20:07
gabi: Ups nikt nie umie?
25 lis 20:53
wmboczek: z Q poprowadź okrąg o r=10
znajdź styczne do tego okręgu przechodzące przez P
(np znajdź pkt styczności jako przecięcie 2 okręgów o środkach P i Q)
25 lis 21:19
Mila:

y=ax+b, równanie kierunkowe prostej
P(−6,15)∊prostej k⇔
k: 15=−6a+b⇔b=15+6a
k: y=ax+15+6a przekształcamy równanie
k: ax−y+15+6a=0 równanie ogólne prostej k, musimy wyznaczyć wsp. a
Odległość punktu Q(4,−5) od tej prostej wynosi 10.
Korzystamy z wzoru
PW
| |a*4−(−5)+15+6a| | |
| =10 |
| √a2+12 | |
|10a+20|=10*
√a2+12 /:10
|a+2|=
√a2+1 /
2
a
2+4a+4=a
2+1
4a=−3
25 lis 21:37
Mila:
Drugie rozwiązanie :
x=−6
26 lis 14:55