Ciągi
Maturalna96': Liczby 0,5 , x, 0,0(5) są kolejnymi wyrazami niemonotonicznego ciągu geometrycznego, gdy jego
iloraz jest równy:
A) −0,(3)
B) −0,1(6)
C) 0,1(6)
D) 0,(3)
Proszę o uzasadnienie wyboru.
25 lis 18:41
Gray: | | 5 | |
x=0,0(5) ⇒ 10x=0,5(5) ⇒ 9x=0,5 ⇒ x= |
| |
| | 90 | |
| | 5 | |
Czyli mamy ciąg geometryczny w którym q<0 (bo ciąg niemonotoniczny) oraz a1= |
| , |
| | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
q2 = |
| ⇒ q=− |
| = −0,(3). |
| | 9 | | 3 | |
Odp: A.
Koniec.
25 lis 20:22
Maturalna96': Dziękuję bardzo!
27 lis 11:01