Funkcja f(x)=3^x :
Natalia: Funkcja f(x)=3
x :
A. jest malejąca i ma miejsca zerowe
B. jest malejąca i nie ma miejsc zerowych
C. jest rosnąca i ma miejsca zerowe
D. jest rosnąca i nie ma miejsc zerowych
Proszę o wytłumaczenie tego zadania
25 lis 18:40
3Silnia&6: narysuj wykres i sprawdź ^^

odp. D)
25 lis 18:44
3Silnia&6: ^^ (odp. D) *
25 lis 18:44
Natalia: Ale jak mam go narysować? Prosta będzie przechodziła przez oś Ox i będzie rosnąca?
25 lis 18:48
3Silnia&6: na lewo od osi OY wykres bedzie bardzo blisko (ale caly czas nad) osia OX, a po prawieh stronie
szybko znikinie (f(0) = 1, f(1) = 3, f(2) = 9, naryuj te punkty −> polaczyc krzywa, gotowe)
25 lis 18:58
3Silnia&6: a po prawej szybko zniknie d góry* ( tak , ze dla f(4) nie ma co szukac na wykresie wartosci)
25 lis 18:58