Proszę o pomoc.
706: Zad1. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 2cm. Kąt nachylenia
krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma długość 30 stopni. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
Zad2. Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 100 cm2, a jego pole
ściany bocznej jest równe 65cm2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
ostrosłupa.
25 lis 18:37
dero2005:

a = 2
d = a
√2 = 2
√2
h =
25 lis 20:34
dero2005:

P
p = a
2 = 100
a =
√100 = 10
h
s = 13
h =
√hs2 − (a2)2 = 12
P
c = P
p + 4P
s =
25 lis 20:41