Wykaż, ze
asia: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż, że a= |
| + |
| + |
| +...+ |
| jest |
| | √100+√99 | | √99+√98 | | √98+√97 | | √2+{1} | |
całkowita.
25 lis 18:21
3Silnia&6:
| | √100 − √99 | | √99 − √98 | | √98 − √97 | |
= |
| + |
| − |
| + ... + |
| | 100 − 99 | | 99 − 98 | | 98 − 97 | |
=
√100 −
√99 +
√99 −
√98 +
√98 − ... +
√2 −
√2 + 1 =
√100 − 1 = 10 − 1 = 9
korzystam ze wzoru (a+b)(a−b) = a
2 − b
2
( czyli (
√a −
√b)(
√a +
√b) = a − b, dla a,b ≥0)
25 lis 18:50
asia: Dziękuję bardzo! Ale, czy mogę mieć pytanie dlaczego przy 3 ułamku pojawia się minus? :<
25 lis 19:10