geometria analityczna
lel: Jednym z końców odcinka jest punkt (−1,2). Jeśli długość odcinka jest równa 5, to jakie
współrzędne ma drugi koniec odcinka?
25 lis 18:11
lel: Odp to (−4,−2)
25 lis 18:11
o nie: jak na mój rozum to każdy punkt w promieniu 5, jest drugim końcem odcinka zatem
wszystkie możliwe punkty wskazuje równianie koła o ile sie nie mylę:
środek w (−1,2) promień = 5.
(x+1)2+(y−2)2=52
nie ma tam innych danych ?
25 lis 18:18
o nie: jak na mój rozum to każdy punkt w promieniu 5, jest drugim końcem odcinka zatem
wszystkie możliwe punkty wskazuje równianie koła o ile sie nie mylę:
środek w (−1,2) promień = 5.
(x+1)2+(y−2)2=52
nie ma tam innych danych ?
25 lis 18:19
lel: ale jak to tego dojść?

proszę o pomoc
25 lis 18:19
lel: nie, są tylko 4 odpowiedzi, ale ta jest poprawna..
25 lis 18:23
o nie: aaa, czyli masz a,b,c,d ?
25 lis 18:26
PW: To jest zadanie testowe (do wyboru jedna z 4 możliwych odpowiedzi)? To pisz tak od razu, po co
Koledzy tracą czas?
25 lis 18:26
lel: A. (3,4) B. (−5,1) C.(−4, −2) D. (5,0)
Przepraszam nie wiedziałem, że to jakoś może pomóc. Jednak dalej nie wiem jak dojść do wyniku
25 lis 18:31
o nie: w takim razie bierzesz wzorek na długość odcinka ( de facto pierwiastkujesz równanie okręgu)
bierzesz wszystkie 4 odpowiedzi z podejrzanymi współrzędnymi i wciskasz do równania:
(współrzędnaX − podejrzanaWspółrzędnaX)2 + (współrzędnaY − podejrzanaWspółrzędnaY)2 = 25
może przejrzyściej będzie tak:
(−1 − x)2 + (2−y)2 = 25
podstaw podejrzane i zobacz co pasuje
25 lis 18:36
o nie: podstawiasz po kolei:
(−1−3)
2 + (2−4)
2
(−1+5)
2 + (2−1)
2
.......
i patrzysz co ci wyjdzie 5
2
wzorek :
http://www.bazywiedzy.com/wzor-na-dlugosc-odcinka.php
nie chce robić takich długich pierwiastków, dlatego stronami podniosłem do potęgi
w swych wcześniejszych rozważaniach
25 lis 18:40