Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś rozwiązał te zadania albo przynajmniej dał jakieś
podpowiedzi
Błagam, zlitujcie się nad biedną maturzystą przed którą jeszcze 3 dni matur
...
Wrzucam skan, bo do jednego zadania potrzebny jest rysunek
http://i61.tinypic.com/2zt9cw4.jpg
Zielony rysunek to dana plaszczyzna.
pomaranczowy trojkat jest równoramienny ( AB = AC = h ), wiec AD to jego wysokosc (bo BD = CD =
1/2BC)
| |||||||||||
sin α = DC / AC = | |||||||||||
|
zad. 7)
x − dlugosc trojkata rownobcznego z zadania. (a −podstawa, b −k. boczna)
x = a√2 (przekatna podstawy) i dl. x jest dl. srodkowej tr. o bokach a,b,b na bok b.
a√2 = U{√2a2 + 2b2 − b2{2} − wzor na srokowa (wyprowadzisz z tw. cosinusow )
|DB|=a√2
|BP|=|DP| =a√2 z zał.
| a√6 | ||
hp= | − wysokość przekroju DBP | |
| 2 |
| 1 | ||
|OE|= | |OC| | |
| 2 |
| OE | √3 | |||
cosα= | = | |||
| hp | 6 |
| 6a2 | 2a2 | a√6 | a√2 | √3 | ||||||
x2= | + | −2* | * | * | ⇔ | |||||
| 4 | 4 | 2 | 2 | 6 |
| 3a2 | ||
x2= | ||
| 2 |
| a√3 | ||
x= | ||
| √2 |
| b |
| 2√3 | ||||||||||||
= | = | |||||||||||||
| a | a | √2 |
| a√768s2−a4 | ||
Mila, zadanie 2 teraz mi dobrze wyszło | Dzięki , zaraz przeanalizuję 7 | |
| 24 |