Witam, czy moglibyście mi pomóc z następującymi zadaniami?
ZbójJużWCzwartek:
| | (1+ √3i)7 | |
1. Wyznacz Rez oraz Imz z z= |
| (Liczby zespolone) |
| | i | |
2. z
2+(1−2i)z−2i= 0 (Równanie kwadratowe, wydaję mi się że mam zrobione dobrze, ale wolę się
upewnić)
25 lis 17:37
ZbójJużWCzwartek: Czy zad 2 jest dobrze?
z2+(1−2i)z−2i= 0
△= (1−2i)
2−4*1*(−2i)
△= 1−4i+4i
2+8i = 1+4i+4i
2
√△=
√1+4i+4i2 = 1+2i+2i = 1+4i
| | −1−2i−1−4i | | −2−6i | |
z1= |
| = |
| = −1 − 3i |
| | 2*1 | | 2 | |
z2= 2i
25 lis 17:58
PW: Przekombinowałes z Δ:
Δ = 1 + 4i + 4i2 = 1 + 4i − 4 = −3 +4i = (1+2i)2
25 lis 18:24
ZbójJużWCzwartek: W takim razie wyjdzie?
√Δ=
√(1+2i)2= 1+2i
| | −1−2i−1−2i | | −1−4i | |
z1= |
| = |
| =−1−2i |
| | 2*1 | | 2 | |
| | −1−2i+1+2i | | 0 | |
z2= |
| = |
| =0 |
| | 2*1 | | 2 | |
25 lis 18:42
PW: Błędy rachunkowe. Zero oczywiście nie jest rozwiązaniem, takich rzeczy nie wolno pisać (chyba
lepiej nie rozwiązać, niż podać takie rozwiązanie, litości).
25 lis 22:50