Obliczanie lokaty
martynaaa: Pan Oszczędny złożył do banku na lokatę trzymiesięczną 2000zł.(Oprocentowanie tej lokaty w
skali roku wynosi 8%, a podatek od odsetek 19%). Jaką kwotę
będzie miał na koncie pan Oszczędny po upływie pół roku?(Lokata jest odnawialna, a odsetki
kapitalizowane)
Mógłby ktoś pomóc mi przy rozwiązaniu tego zadania?
Moja próba rozwiązania tego zadani:
x−> pieniądze po roku bez odjętego podatku
2000zł − 100%
x − 8%
x=2000*8/100=160[zł]
po 3 miesiącach: 160/4=40[zł]
y −> kwota podatku
40zł − 100%
y − 19%
y=40,65*19/100=7,72[zł]
40,65−7,72=39,43[zł]
2032,40+39,43=2071,83[zł] −> kwota uzyskana po 6 miesiącach
Odp. Pan Oszczędny po upływie pół roku będzie miał 2071,83zł.
25 lis 17:18
pigor: ..., ja widzę to tak :
K2= 2000 (1+81%*
14*8%)
2= 2000 (1+0,81*0,02)
2=
= 2000*1,0162
2= 2000*1,03266=
2065,32 zł . ...
25 lis 18:47