Proszę o pomoc R.R
Amadeusz: cześć czy mogłby mi ktoś pomóc,bardzo bym prosił.
Jak to zagadnienie ugryźć?
,Znaleźć rozwiązanie równania różniczkowego względem pochodnej"
np. na takim przykładzie
y'2−y2=0
25 lis 17:07
Gray: y'2−y2 = (y'−y)(y'+y)=0 ⇔ y'−y=0 lub y'+y=0 ⇔ y'=y lub y'=−y ⇔ y=Cet lub y=Ce−t
25 lis 17:25
pigor: ... , nie wiem czy wiem o co ci chodzi, ale widzę
to np. tak :
y'2−y2=0 ⇔ (y'−y)(y'+y)=0 ⇔ y'−y=0 v y'+y=0 ⇔
⇔
dydx=y v
dydx=−y ⇔ ∫
dyy= ∫dx v ∫
dyy=−∫dx ⇔
⇔ lny= x+C
1c v lny=−x+C
2 ⇔
y=Cex....
25 lis 17:28
pigor: ... coś na końcu "nie dowidziałem" tego minusa przy x
25 lis 17:30
Amadeusz: mógłby mi to ktoś wytłumaczyć na skype


byłbym bardzo wdzięczny tylko ten przykład
25 lis 17:41
Amadeusz: Ok w sumie patrząc na to co mi pokazaliście jest logiczne , tylko czy jest to jakiś schemat?
bo kolejnzadania są trudniejsze i nie wiem jak się za nie zabrać ehh ale dzięki wlekie
25 lis 17:51