dodawanie logarytmów o innych podstawach
olka: jak dodać logarytmy o innych podstawach? Np. log6 2 + log36 9
25 lis 17:03
PW: Zastosować pewien wzór na zamianę podstawy logarytmu.
Jeżeli nie pamiętasz tego wzoru, to można pomyśleć tak:
log369 = a ⇔ (36)a = 9 ⇔ (62)a = 32 ⇔ (6a)2 = 32 ⇔ 6a = 3 ⇔ log63 = a,
w ten sposób pokazaliśmy że
log369 = log63 ,
co pozwala wykonać dodawanie, o które pytałaś.
25 lis 17:20
olka: dziękuję bardzo
25 lis 17:34
koko: Log2 z 3 + log 4 z 1\9
23 mar 10:59
Jerzy:
| | 1 | |
= log23 + |
| log2(1/9) = log23 + log2(1/3) = log21 = 0 |
| | 2 | |
23 mar 11:01
Marta: @PW a jak rozwiązać to ze wzoru?
23 mar 11:16
Jerzy:
= log62 + log63 = log66 = 1
23 mar 11:19
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
log36 9 = log62 9 = |
| log6 9 = |
| *2 log6 3 = log6 3 |
| | 2 | | 2 | |
Wzór:
oraz
log
a x
n = n log
a x
23 mar 11:20