potęga
sebol: liczby zespolone. polecenie: oblicz.
((1+i)(1−i)4)/(2−1)
jeśli w kalkulatorze policze ile wynosi potęga to potrafie to zrobić. Ale nie potrafie policzyć
tego nawiasu z potęgą. Pomoże ktoś? Tylko jakaś prostą metodą, czy możliwe jest to tylko po
obliczeniu modułu z i cos fi i sin fi i potem wzór na potęgowanie.....? (tam gdzie znak "/"
powinna być kreska ułamkowa)
25 lis 16:28
Mila:
Mianownik chyba ma być inaczej.
(1−i)4=[(1−i)2]2=
=[1−2i+i2]2=[1−2i−1]2=
=(−2i)2=(−2)2*i2=4*(−1)=−4
25 lis 16:37
sebol: tak tak inaczej, mój błąd. ale chodziło o tą potęge. dzięki
25 lis 16:55
Mila:
Tę potęgę.
25 lis 17:10
sebol: takk właśnie tę, ale mam kolejne... (Re(1+i)−Im(−3i))(2+i) / (kreska ułamkowa) 2−i121
co mam zrobić z tymi rzeczywiste i urojone?
25 lis 17:18
sebol: na koncu i do potegi 121
25 lis 17:19
Mila:
Najpierw zapis:
| (Re(1+i)−Im(−3i) )*(2+i) | |
| czy to taki przykład? |
| 2−i121 | |
Z lewej strony pola tekstowego masz "kliknij po więcej przykładów" tam masz instukcję, jak
pisać w tym edytorze ułamki i potęgi, pierwiastki.
25 lis 17:23
sebol: tak taki przykład
25 lis 17:25
Mila:
Re(1+i)=1
im(−3i)=−3
i121=i120*i=(i2)60*i=(−1)60*i=i
W mianowniku otrzymasz (2−i)
Poradzisz sobie dalej?
25 lis 17:44
sebol: takk ale dlaczego re jest równe 1 a im równe −3?
25 lis 17:54
sebol: chociaż.... i tak coś źle robie... czyli za te wyrażenia podstawiam 1 i −3

bo i tak zły wynik
mi wychodzi..
25 lis 18:00
sebol: aa chyba mnie olśniło.. zostawiam z pierwszego nawiasu część rzewczywistą a z drugiego urojoną
tak?
25 lis 18:04
sebol: aa chyba mnie olśniło.. zostawiam z pierwszego nawiasu część rzewczywistą a z drugiego urojoną
tak?
25 lis 18:04
25 lis 18:22