matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o pomoc
angus:
wyznacz granice : lim
√
5−4x
x→
∞
√
2−x
25 lis 15:58
pigor:
..., np. tak : wyrażenie (czy dobrze je odszyfrowałem
) pod granicą ma sens ⇔ ⇔ 5−4x ≥0 i 2−x >0 ⇔ x≤
5
4
i x<2 ⇔
x ≤
5
4
, wtedy
√
5−4x
√
−x*(−
5
x
+4)
lim
x→
∞
= lim
x→ −
∞
=
√
2−x
√
−x*(−
2
x
+1)
√
4−
5
x
√
4+0
2
= lim
x→ −
∞
= [
]=
=
2
.
√
1−
2
x
√
1+0
1
25 lis 16:28