pomocy
kika: kulę ołowianą o średnicy 10 cm przetopiono na stożek o promieniu podstawy długości 5 cm. jaką
długość ma tworząca tego stożka?
17 lis 16:52
marektg: Objętość kuli i stożka jest taka sama więc
Vk = Vs
43 * π * rk3 = 13 * π * rs2 * H
43 * π * 53 = 13 * π * 52 * H
5003 * π = 253 * π * H
H = 20
Teraz z przekroju osiowego stożka obliczamy długość tworzącej
H2 + rs2 = l2
400 + 25 = l2
l = 5 √17
17 lis 17:15
pytammmm: Mam pytanie z jakiej książki masz to zadanie? Proszę o odpowiedź.
17 lut 18:27