Stereometria
Klaudia: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 2a i przekątnej ściany bocznej
a
√17. Objętość graniastosłupa jest równa:
Odpowiedzi:
A.4a
3 B. 16a
3 C. 2a
3√3 D. 4a
3√3
Bardzo ładnie proszę o pomoc, bo rozwiązuje to zadanie jużparę długich chwil i nie umiem go
zrobić

wszystklo przez tą krawędź 2a...
25 lis 15:49
J:
a w czym Ci ta krawędź przeszkadza ...?
25 lis 15:52
Klaudia: No bo zwykle jest a podane w krawędzi a tu jest 2a.
I jak wyliczę już pole podstawy i obliczę wysokość z twierdzenia pitagorasa to mi taki
kosmiczny wynik wychodzi że wgl się nie zgadza z odpowiedziami.
25 lis 15:56
Klaudia: No bo zwykle jest a podane w krawędzi a tu jest 2a.
I jak wyliczę już pole podstawy i obliczę wysokość z twierdzenia pitagorasa to mi taki
kosmiczny wynik wychodzi że wgl się nie zgadza z odpowiedziami.
25 lis 15:56
Klaudia: No bo zwykle jest a podane w krawędzi a tu jest 2a.
I jak wyliczę już pole podstawy i obliczę wysokość z twierdzenia pitagorasa to mi taki
kosmiczny wynik wychodzi że wgl się nie zgadza z odpowiedziami.
25 lis 15:56
J:
..dawaj te rachunki ...
25 lis 15:56
J:
a może graniastosłup jest kosmiczny ...?
25 lis 15:58
Klaudia:

A więc Dane:
p= a
√17
a= 2a
Wzory:
V= Pp H
przekątna ściany bocznej, kawędź podstawy i wysokość daje mi trójkąt protokątny zatem zostaje
mi pitagoras:
(2a)
2 + H
2 = (a
√17)
2
zatem H= a
√13
V= Pp H
i jak podstawisz to nie wychodzi wynik jak w odpowiedziach.
No i widzisz, że nie wychodzi
25 lis 16:11
Klaudia: Naprawdę bardzo śmieszne jak nie chcesz pomóc to się nie udzielaj.
25 lis 16:12
Mila:
Kolega zadaje normalne pytanie, a Ty widzisz coś śmiesznego.
Nie możesz tak pisać a=2a, bo wtedy a=0.
H=a√13
Ppodstawy=a2√3
V=a2√3*a√13
V=a3√39
==========
25 lis 16:23
Klaudia: normalne pytania yhm...
Twoje równanie jest źle zrobione

zły wzrór na pole podstawy
a H nie może równać się a
√17 ponieważ a
√17 to przekątna ściany bocznej
25 lis 16:30
Mila:
A gdzie widzisz takie H=a√17?
25 lis 16:33
Klaudia: a skąd wzieło ci się a√13?
25 lis 16:35
Klaudia: a dobra już wiem wszystko jasne ale i tak wynik jest niezgodny odpowiedziami a,b,c,d
25 lis 16:39
Mila:
Odpowiedzi są do innego zadania.
25 lis 16:49