Rozwiąż nierówność
bass : Rozwiąż nierówność: 2x2 + 5x − 8 < x2 + 4x + 12
25 lis 15:33
daras: i z czym masz problem : z przeniesieniem wszystkiego na lewą stronę ? cz y z redukcją ? czy
obliczeniem Δ ?
25 lis 15:34
natalia: .2x² +5x−8<x²+4x+12
2x2 +5x−8−x2−4x−12<0
x2−x−20<0
delta=1+80=81 pierwiastek z delty to 9
x1=−1−9/2=−5
x2=−1+9/2=4
x należy do przedziału od −5 do 4
Daras nie oceniaj kogoś jak prosi o pomoc to albo pomóż albo sie najlepiej nie odzywaj
25 lis 15:38
PW: natalio, ale jak ktoś tego nie widzi, to i Twoich wyjaśnień nie zrozumie − przypadek
beznadziejny.
Może lepiej nim potrząsnąć, a nie hodować lenia?
25 lis 15:53
daras: koleżanko Natalio, to nie portal zadane.pl, tutaj sie nie odwala za kogoś pracy domowej w ciągu
10 minut po wklejeniu postu
25 lis 18:22