obwód i pole
bass : Punkty A = (−3, 4) i C = (5, −2) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu. Oblicz jego
pole P i obwód L.
25 lis 15:30
J:
jakiś własny pomysł ...?
25 lis 15:34
daras: ależ skąd

tylko kopiuj wklej
25 lis 15:35
PW: Odległość tych wierzchołków to po prostu przekątna kwadratu.
Mając przekątną obliczymy bez trudu obwód i pole.
Związek między bokiem
a kwadratu i jego przekątną
d ma postać (tw. Pitagorasa):
d
2 = a
2+a
2,
czyli
Wystarczy więc policzyć
d
2 = (2+3)
2 + (−2−4)
2 = ...
i po rozwiązaniu.
25 lis 15:38
PW: Przepraszam, nie dokończyłem rachunków, więc "kopiuj−wklej" na razie niemożliwe.
Bass już
sobie dalej poradzi, na pewno. Zwłaszcza gdy znajdzie błąd w podstawieniu danych
25 lis 15:41
natalia: A = ( − 3; 4) , C = ( 5; − 2)
d −długośc przekatnej kwadratu ABCD
d = I AC I
d2 = I AC I2 = ( 5 − (−3))2 + ( − 2 − 4)2 = 82 + ( −6)2 = 64 + 36 = 100
więc
d = p( 100 ) = 10
Pole kwadratu
P = (1/2) d2 = (1/2) *100 = 50
a − długośc boku kwadratu
Mamy
d = a p(2)
czyli
a p(2) = 10
a = 10 : p(2) = 5 p(2)
Obwód tego kwadratu
L = 4 *a = 4* 5 p(2) = 20 p(2)
p(2) − pierwiastek kwadratowy z 2
25 lis 15:53
PW: natalio, wystarczy zamienić nawiasy "()" na "{}" − będzie ładny pierwiastek.
p { 2 } napisane bez spacji daje √2.
Przykłady są po lewej stronie okienka edycyjnego.
25 lis 15:59