zbiór wartości
bass : Określ zbiór wartości funkcji:
F(x)=x2 −x− 34
. Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne?
25 lis 15:26
J:
| | −b | |
yw = |
| ... Zw = [yw,+∞)
|
| | 2a | |
f(x) < 0 ... i licz ...
25 lis 15:46
J:
| | −Δ | |
upss ... yw = |
| ...  |
| | 4a | |
25 lis 15:46
pigor: ..., np. tak :
F(x)=x
2−x−
34= x
2−2*x*
12+
14−
44=(x−
12)
2−1, a więc
Z.w= <−1;+∞) − szukany zbiór wartości funkcji F,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
F(x)<0 ⇔ (x−
12)
2−1<0 ⇔ (x−
12)
2<1 ⇔ |x−
12|<1 ⇔
⇔ −1< x−
12 <1 /+
12 ⇔ −
12< x< 1
12 ⇔
x∊(−12; 32).
25 lis 15:52