zadanie 1
59633: wyznacz równanie na v i a
x=t*e2t2
25 lis 15:03
J:
prędkość to pochodna drogi po czasie : v = e2t2 + te2t2*4t = e2t2(1 + 4t2)
25 lis 15:10
59633: a przyspieszenie ?
25 lis 15:13
J:
pochodna prędkości po czasie ...
25 lis 15:14
59633: Dzięki, mam jescze cos takiego
wyznacz równanie na v i x
a=24t2+6
t=1
v=14
x=7
25 lis 15:22
59633: Co do tego pierwszego przykładu
predkosc to pochodna drogi po czasie ok czyli dx/dt
ktore to dt i dx
25 lis 15:29
J:
| | 1 | | 24 | |
v = ∫adt = ∫(24t2 + 6)dt = 24* |
| t3 + 6t .. dla t = 1 = |
| + 6 = 14 ... |
| | 3 | | 3 | |
25 lis 15:29
25 lis 15:30
59633: czyli tylko ogliczam pochodną z tego co jest po x ?
25 lis 15:31
J:
x = x(t) ... wszystke pochodne i całki są po t ..
25 lis 15:34
daras: fizyka.pisz.pl
25 lis 15:35
59633: Do matematyk nie pasuje ?
pochodna z
x=t*cost2
wyjdzie
2t2(−sint2)+cost2 ?
25 lis 15:44
J:
..tak ...
25 lis 15:49