Różniczka zupełna
lehu:
Mam to do policzenia z takiego wzoru:
| | T(mwcw+mkck) | |
qs= |
| − cwT |
| | mp | |
I teraz biedzę się nad różniczką po m
k.
| ∂ds | | ∂[mw cw Tmp + mk ck Tmp − cw T] | |
| = |
| = |
| ∂mk | | ∂mk | |
| | ∂(mw cw Tmp) + ∂(mk ck Tmp) + ∂(− cw T) | |
|
| czy mogę tak rozbić to |
| | ∂mk | |
wyrażenie i tam, gdzie są same stałe stwierdzić, że ∂(
mw cw Tmp) oraz ∂(− c
w T) = 0
?

wtedy miałbym dalej
| | ck T ∂mk | | ck T | |
= |
| = |
| |
| | mp ∂mk | | mp | |
mam jeszcze drugi pomysł na to zadanie i za cholerę nie wiem, który jest prawidłowy. z góry
wielkie dzięki za poświęcony czas jak ktoś looknie