wielomian
ania: Wielomian w(x) jest stopnia trzeciego i ma trzy pierwiastki −2,−1 oraz 4.
Czy wielomiqn P(x)=W(x)(x3+3x2+3x+1) ma pierwiastki wielokrotne? Jesli tak,to jakie? Podaj
krotnosc pierwiasta wielokrotnego. Czy moglby ktos wytlumaczyc?
25 lis 14:46
J:
sprawdź, czy wśród pierwiastków nawiasu są: −2 , −1 lub 4 ..
25 lis 14:52
ania: No tak,po podstawieniu wyszlo,ze −1 jest pierwiastkiem rowniez. I co dalej

?
25 lis 14:55
J:
.. no to już masz , x = − 1 jest pierwiastkiem podwójnym wielomianu P(x) ...
25 lis 14:58
J:
..jeszcze sprawdź, czy x = −1 nie jest pierwiastkiem podwójnym dla nawiasu ..
25 lis 15:00
ania: Jak mam sprawdzic czy,nie jest podwojny dla nawiasu?
25 lis 15:01
J: podziel nawias przez dwumian: x +1 i sprawdź, czy trójmian nie ma pierwiatków wśród
podanych..
25 lis 15:02
J:
.. x = −1 jest pierwiastkiem potrójnym dla nawiasu, a więc czterokrotnym dla P(x) ...
25 lis 15:05
ania: Po podzieleniu tego trojmianu z nawiasu przez (x+1) dostalam 0
25 lis 15:06
ania: Nie rozumiem w takim razie jak to zrobiles..mozesz rozpisac dokladnie?
25 lis 15:07
ania:
25 lis 15:07
pigor: ...., ponieważ
x3+3x2+3x+1= x
3+x
2+2x
2+2x+x+1= x
2(x+1)+2x(x+1)+1(x+1)=
= (x+1)(x
2+2x+1)= (x+1)(x+1)
2=
(x+1)3, to ....
25 lis 15:07
ania: A da sie to innym sposobem sprawdzic ,a nie rozpisywaniem?
25 lis 15:08
J:
jeśli ( ......) = (x+1)3 ... to x = −1 jest jego potrójnym pierwiastkiem ...
25 lis 15:11
ania: Dzieki
25 lis 15:17