Pomocy! nie wiem jak sie za to zabrać :/
Nikodem: Przewidywano, że akcje Omegi spadną o 20% i ich cena wróci do ceny zakupu, tym czasem cena
akcji spadła o 25zł. Obecnie do ceny zakupu konieczny jest ich wzrost o 20%. Jaka była cena
zakupu akcji?
25 lis 14:19
pigor: ..., widzę to np. tak;
niech a − cena akcji,
cz= ? − szukana
cena zakupu akcji,
to z warunków zadania :
80%a=cz i 120%(a−25)=cz /*10 ⇔
⇔ 8a=10c
z i 12(a−25)=10c
z ⇔ a=
54c
z i 12(
54c
z−25)=10c
z ⇒
⇒ 15c
z−12*25= 10c
z ⇔ 5c
z= 60*5 ⇔
cz= 60 zł . ...
25 lis 15:01
Nikodem: a dlaczego mnożysz przez 10
25 lis 15:08
pigor: , bo...

tak lubię (a ułamków nie lubię), wtedy 10%*10 100%=1 .... i tyle ...
25 lis 15:14
Nikodem: hehe okej, dziękuję za pomoc
25 lis 15:17
pigor: ... no, to wreszcie ktoś mnie ... zrozumiał
i uśmiał się ...

z Siebie ; tak trzymaj, dzięki...
25 lis 15:59