Trygonometria
DK: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć, że rozwiązaniem równania sinx=−1/2 (w przedziale
<0;2π>) są liczby x=7/6π i x=11/6π ?
25 lis 14:17
kyrtap: | | 1 | | π | |
sinx = − |
| (x0 = − |
| ) |
| | 2 | | 6 | |
| | π | | π | |
x = π − (− |
| ) + 2kπ ∨ x = − |
| + 2kπ , k∊Z |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | π | |
(x = |
| π + 2kπ ⋁ x = − |
| + 2kπ) ⋀ x ∊ <0;2π>⋀ k∊Z |
| | 6 | | 6 | |
25 lis 14:23
PW: Tego się nie oblicza, to się wie.
Wiemy, że
Reszta rozumowania to wzory redukcyjne:
sin(π + α) = − sinα
oraz
sin(2π − α) = − sinα,
które dobrze jest podeprzeć wykresem funkcji sinus na przedziale [0,2π]
25 lis 14:24
DK: a kiedy sinx=−√2/2 ?
25 lis 14:42
J:
a w której ćwiartce sinus jest ujemny....?
25 lis 14:53
DK: w III i IV
25 lis 16:52
DK: czy się mylę?
25 lis 17:40