pochodne
kyrtap: Proszę o spr
Korzystając z definicji zbadać, czy istnieje pochodna:
| | ⎧ | x2 dla x≤2 | |
| f(x)= | ⎨ | | w x0 = 2
|
| | ⎩ | 2x dla x>2 | |
| | f(x) − f(2) | | x2 −4 | | (x−2)(x+2) | |
f'(2) = limx→2 |
| = limx→2 |
| = limx→2 |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
= 4
czyli wynika że istnieje pochodna w x
0 = 2? tak
25 lis 13:58
kyrtap: proszę o odp lub korektę
25 lis 14:05
PW: Brałeś tylko jeden ze wzorów pod uwagę, czyli wszystkie x w Twoim dowodzie były mniejsze od 2.
Dla istnienia pochodnej w punkcie każda granica ilorazu różnicowego musi mieć taką samą
granicę.
Na razie udowodniłeś, że jeśli pochodna w punkcie x0=2 istnieje, to jest równa 4.
25 lis 14:08
kyrtap: czyli co muszę policzyć granicę prawostronną i lewostronną dla x
2 i 2
x w punkcie x
0 = 2
25 lis 14:11
kyrtap: tylko nie wiem czy to będzie wykorzystanie wtedy definicji
25 lis 14:11
PW: Może jest takie twierdzenie, że funkcja mająca w punkcie x0 jednakowe granice prawo− i
lewostronną ma w tym punkcie granicę?
25 lis 14:19
kyrtap: no wiem że jest ale to mam policzyć te granice jednostronne tylko dla x
2
25 lis 14:24
PW: No nie,przecież gdy podchodzisz do 2 z prawej strony (po iksach większych od 2), to wzór
określający funkcję f jest inny, a więc inaczej jest określony iloraz różnicowy.
25 lis 14:26
kyrtap: kurde nie wiem jak to zrobić....
25 lis 14:28
kyrtap: PW spr zaraz mój zapis
25 lis 14:33
kyrtap: | | f(x) − f(2) | | 2x − 4 | |
f'+(2) = limx→2+ |
| = limx→2+ |
| i jak tutaj pochodną |
| | x−2 | | x−2 | |
wyznaczyć z tego
25 lis 14:40
kyrtap: hm?
25 lis 14:57
PW: 2
x − 4 = 2
x − 4
2 = 2
2(2
x−2−1) = 4(2
x−2 − 1)
Granica ilorazu różnicowego ma więc postać (podstawiam x−2 = u > 0)
u→0+
25 lis 15:10
kyrtap: czyli to będzie równe 4 * ln2
25 lis 15:17
Mila:
Dobrze, skorzystałeś z granicy specjalnej? Czy wolframu?
Wniosek brak pochodnej w x0=2
25 lis 15:33
kyrtap: | | ax−1 | |
tak skorzystałem z tego wzoru limx→0= |
| = lna |
| | x | |
25 lis 15:38
kyrtap: Mila mogę to tak zapisać f'(2) ≠f'+(2) ⇒ f'(2) nie istnieje
25 lis 15:40
kyrtap: hm
25 lis 15:46
PW: Lepiej napisać
Funkcja f nie ma pochodnej w x0, gdyż nie istnieje granica ilorazu różnicowego w tym punkcie.
25 lis 15:49