matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną
Walić_pochodne:
Oblicz pochodną
1−x
f(x)= arctg
√
1+x
Wiem że trzeba zastosować twierdzenie o pochodnej funkcji złożonej. Ale ta wyżej złożona jest z 3 i po prostu się w tym gubię...
25 lis 13:20
J:
1−x
K =
1+x
1
1
y' = (arctg(
√
K
))' =
*
*(K)' ..
1 + (
√
K
)
2
2
√
K
25 lis 13:30