znajdz pozostale pierwiastki wielomianiow
luka: znajdz pozostale pierwiastki wielomianow:
W(x)=x4−2x3+7x2+6x−30 x1= 1−3i
25 lis 12:37
PW: Twierdzenie o pierwiastkach wielomianu o współczynnikach rzeczywistych (jeżeli z jest
pierwiastkiem, to również z̅ jest pierwiastkiem).
Skoro 1−3i jest pierwiastkiem, to również 1+3i jest pierwiastkiem, zatem wielomian dzieli się
przez
(z−(1−3i))(z−(1+3i)) = z2 −(1+3i)z − (1−3i)z + (1−3i)(1+3i) = z2 − 2z + 10.
Po podzieleniu W(x) przez x2 − 2x + 10 otrzymamy wielomian stopnia drugiego, którego
pierwiastki policzymy łatwo (np. za pomocą Δ).
25 lis 13:56
pigor: ..., znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu:
W(x)=x
4−2x
3+7x
2+6x−30, jeśli x
1=1−3i
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ponieważ istnieje wtedy sprzężenie
x2=1+3i spełniający
dane równanie,oraz iloczyn x
1x
2=10 i suma x
1+x
2= 2,
to wielomian x
2−2x+10 dzieli W, czyli W(x)=(x
2−2x+10)Q(x),
bowiem
W(x)= x
4−2x
3+10x
2−3x
2+6x−30= x
2(x
2−2x+10)−3(x
2−2x+10)=
= (x
2−2x+10)(x
2−3)= (x
2−2x+10)(x−
√3)(x+
√3), a więc
odp.
1+3i,−√3, √3 − szukane pozostałe pierwiastki ....
25 lis 14:40