Nierownosci log
Ba: log1/3(x2−2x)>−1
25 lis 11:37
J:
Założenie: x2 − 2x > 0
⇔ log1/3(x2−2x) > log1/33 ⇔ x2 −2x < 3 ... i liczysz...
25 lis 11:42
Janek191:
log
13 ( x
2 − 2 x) > − 1 ; x
2 − 2x = x*( x − 2) > 0 ⇔ x ∊ (−
∞ ; 0) ∪ ( 2 ; +
∞ )
| | 1 | |
log13 ( x2 − 2 x) > − 1 *log13 |
| |
| | 3 | |
log
13 ( x
2 − 2 x ) > log
13 3
x
2 − 2 x < 3
x
2 − 2 x − 3 < 0
( x + 1)*( x − 3) < 0
x ∊ ( − 1 ; 3) i x ∊ D
więc
x ∊ ( − 1 ; 0 ) ∪ ( 2 ; 3)
==================
25 lis 11:48
Ditka:
zał. x2−2x>0
x(x−2)>0
x∊(−∞,0)∪(2,+∞)
x2−2x<(1/3)−1
x2−2x−3<0
Δ=16
√Δ=4
x1=−1 x2=3
x∊(−1,3)∧x∊(−∞,0)∪(2,+∞)
x∊(−1,0)∪(2,3)
25 lis 11:50
J:
..ciekawe kto jeszcze ...
25 lis 11:51
Ba: dziekuje


!
25 lis 12:04