prosze o pomoc szybka
Jacob bLack 95: 3. Rozwiaz rownanie dwukwadratowe x⁴−3x²+2=0
25 lis 10:44
J:
⇔ (x2−1)(x2−2) = 0 ⇔ (x+1)(x−1)(x+√2)(x−√2) = 0 ..
25 lis 10:46
Jacob bLack 95: nie rozumiem nic :C
25 lis 10:50
J:
.. na sprawdzianie potrzebujesz rozumieć ..?
25 lis 10:54
Jacob bLack 95: musze miec to rozwiazane, a jak mnie potem spyta to nie bede rozumeic :C
25 lis 10:58
J:
...tuż po sprawdzianie chyba nie pytają ..., potem się nauczysz...
25 lis 11:08
Jacob bLack 95: jak sie naucze jak tego nie rozumiem ;C
25 lis 11:13
Jacob bLack 95: to pomozesz, prosze :C
25 lis 11:18
Ditka:
można inaczej
podstawiamy x
2=t
t
2−3t+2=0
Δ=9−8=1
√Δ=1
x
2=1 x
2=2
x
1=1 x
3=
√2
x
2=−1 x
4=−
√2
25 lis 11:24
Jacob bLack 95: jak otrzymujemy ten pierwiastek z 2?
25 lis 11:26