wielomian zapisz w postaci iloczynowej
luka: a) W(x)=x4−x2+1
b) W(x)=4x5−4x4−13x3+13x2+9x−9
25 lis 09:49
Tadeusz:
czy dobrze zapisałeś/łaś przykład a)
25 lis 10:14
Tadeusz:
b)
W(x)=4x
4(x−1)−13x
2(x−1)+9(x−1)=(x−1)(4x
4−13x
2+9)
x
2=t gdzie t>0
Δ=169−144=25
t
1=1 t
2=9/4
x
1=−1 x
3=−3/2
x
2= 1 x
4= 3/2
itd−
25 lis 10:22
luka: przyklad a napewno dobrze zapisany, sam sie na jego widok lekko zdziwilem

btw. dzieki za b
25 lis 10:24
J:
| | 1 | | √3 | |
= (x2 − |
| )2 − ( |
| i)2 =
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
(x2 − |
| + |
| i)(x2 − |
| − |
| i) .. gdzie : x ∊ Z .. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 lis 10:57