Wskaż liczbę
chemiczka95: Wskazać liczbę a, że dla dowolnej liczby z, istnieje liczba a (a,z ∊C), [a] (moduł)= 1, taka,
że a*z=[z](moduł z z).
Próbowałam rozwiązać to zadanie i doszłam do momentu:
a(x+iy)= √x2+y2
po przekształceniach otrzymałam, że a2= x2+y2/)x−y)*(x+y)
Dalej dziura w głowie. Proszę o pomoc.
25 lis 09:29
25 lis 09:40
chemiczka95: Ale wtedy otrzymam niemal tą samą postać,
a2(x2−y2)+2axaiy=x2+y2
wychodzi z tego, porównując części rzeczywiste i urojone
a2(x2−y2)=x2+y2
2axay=0 −−> 2a2xy=0
a co dalej?
25 lis 09:47
Gray: | | |z| | |
Ja Ci podałem odpowiedź. a= |
| jest tym czego szukasz: moduł a jest równy 1 i a*z = |z|. |
| | z | |
25 lis 09:52