wyznacz
plumplum: wyznacz parabolę o kierownicy 2x+4y=6 oraz ognisku (5,5)
czy mógłby mi ktoś krok po kroku wytłumaczyć jak zrobić takie zadanie? wraz z objaśnieniami o
kierownicy itd.?
24 lis 23:44
plumplum: pomocyy :<
25 lis 00:08
PW: Parabolę można definiować jako zbiór punktów jednakowo odległych od prostej k zwanej kierownicą
i punktu F zwanego ogniskiem.
W tym zadaniu mamy:
− równanie kierownicy k: 2x + 4 y − 6 = 0
− ognisko F = (5, 5).
Parabolę tworzą punkty P = (u,v), dla których
d(P, k) = |PF|.
Po lewej stronie jest wzór na odległość punktu od prostej, po prawej − wzór na odległość
punktów; wszystko mamy, by wyrazić równanie paraboli "w języku u i v".
Oznaczenie (u, v) przyjęliśmy, żeby nie myliło się z (x, y) − punktem na prostej.
Po uzyskaniu wzoru można oczywiście zamiast u i v napisać x i y, żeby było zgodnie z
powszechnymi przyzwyczajeniami.
25 lis 09:08
plumplum: wg Twojego wzoru odległość d(P,k) wyszła 8√20/5 ...
nie wiem co dalej
:(
25 lis 17:14
PW: Miałeś policzyć d(P,k), a liczyłeś d(F,k). Lewa strona nie będzie liczbą, lecz wielkością
zależną od u i v − punkt P zmienia się.
A dalej liczymy
|FP| = √(u−5)2 + (v−5)2
− zwykły szkolny wzór na odległość dwóch punktów.
Przyrównujemy te dwie zmienne wielkości zgodnie ze wzorem
d(P,k) = |FP|
i przekształcamy tę równość do ładnej postaci.
25 lis 18:41
Help..: | | |2x+4y−6| | |
d(P,k), to będzie |
| , przy czym w=√6? |
| | w | |
25 lis 18:59
PW: Trzymajmy się już do końca oznaczenia P = (u, v)
| | |2u+4v−6| | |
d(P, k) = |
| |
| | √22+42 | |
25 lis 19:13
Help..: Racja.
| |2u+4v−6| | |
| =√(u−5)2+(v−5)2 |
| 2√5 | |
Reszta to już tylko upraszczanie

Dzięki.
25 lis 19:20
dsjokf: Jaki wyszedł końcowy wynik?
26 lis 08:13
dsjokf: bo po podniesieniu do kwadratu i przeniesieniu na jedną stronę wychodzą mi jakieś głupoty
26 lis 08:19
PW: Może to wcale nie są głupoty.
Nie należy się spodziewać "ładnego" równania, które na pierwszy rzut oka jest równaniem
paraboli. Badana parabola postała np. w wyniku obrócenia "klasycznie położonej" paraboli o
pewien kąt. Do tego jeszcze może dodali jakieś przesunięcie. Przekształcenie to spowodowało,
że kierownica przyjęła równanie 2x + 4y = 6, a ognisko znalazło się w punkcie (5, 5).
Biorąc pod uwagę, że obrót (wokół (0,0), czyli ten najprostszy w zapisie) jest wyrażony
wzorami:
x' = xcosα + y sinα
y' = −xsinα + y cosα
łatwo sobie uzmysłowić, że "klasyczna" parabola, np. o równaniu y2 = ax po takim obrocie już
nie ma "ładnego" równania.
Jest nawet jakaś teoria mała − w jaki sposób na podstawie takiego "dziwnego" równania wyliczyć
jaka to stożkowa (robi się to mechanicznie, m.in. licząc pewne wyróżniki, nigdy tego nie
umiałem).
26 lis 10:09
dsjokf: ale chodzi mi o to, że w równaniu Help podnoszę obie strony do kwadratu i wtedy otrzymuję
(2u+4v−6/2
√5 )
2 = (u−5)
2+(v−5)
2
co z tym zrobić
26 lis 10:25
PW: Można zostawić tak jak jest, w końcu to jest jakieś równanie. Można tak jak mówiłeś − podnieść
lewą stronę do kwadratu i dokonać redukcji, ale nic pięknego nie będzie, równanie nie będzie
krzyczało "jestem parabolą".
Już poza zadaniem − spróbuj raz w życiu zrobić to o czym pisałem o 10:09 − wziąć np. parabolę
y2 = 2x, przesunąć ją o wektor [1, 3] i obrócić o kąt 45°.
26 lis 10:39
dsjokf: czyli równanie z takimi kwadratami mozna tak po prostu zostawić i uznać za równanie paraboli?

czy to jest pełne rozwiązanie?
26 lis 10:50
PW: To tak jak z okręgiem:
− można zapisać równanie w postaci (x−2)2 + (y−3)2 = (√2)2
− można zapisać w postaci x2 + y2 − 4x − 6y +11 = 0.
Oba równania opisują ten sam twór − okrąg o środku (2, 3) i promieniu √2, z tym że pierwsze
równanie pokazuje to jak na dłoni, drugie na pierwszy rzut oka nie pozwala nawet stwierdzić,
czy to jest równanie okręgu. Nie można twierdzić, że pierwsze jest lepsze od drugiego − oba
opisują ten sam okrąg.
26 lis 11:02