Oblicz, ile jest:
arianne: Oblicz, ile jest:
a) wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych które są podzielne przez 6 lub przez 10
b) wszystkich liczb naturalnych które są podzielne przez 10
c) wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje
jedna cyfra nieparzysta i trzy parzyste
24 lis 23:33
Janek191:
a) Liczb naturalnych dwucyfrowych jest 99 − 9 = 90
90 : 6 = 15
90 : 10 = 9
Liczb dwucyfrowych podzielnych przez 6 i przez 10 jest 3 :
30, 60,90
więc szukanych liczb jest
n = 15 + 9 − 3 = 21
================
25 lis 07:47