Jaka siła działa na ciało w polu o energii potencjalnej V(x) = 2x^2-3.
fizyka: Jaka siła działa na ciało w polu o energii potencjalnej V(x) = 2x2−3. PodaćF(x), kierunek i
zwrot. Narysować wykres energii potencjalnej i siły.
Nie mam pojęcia jak zabrać się za to zadanie. Co muszę wykonać aby dojść do rozwiązania? Proszę
o pomoc.
24 lis 23:03
MQ: F→=−grad V
24 lis 23:42
fizyka: ale jak to się oblicza

? ja nie wiem jak wlasnie z tego wzoru to wyliczyc

można prosić o
rozwiazanie tego zadanka?
25 lis 00:07
fizyka: z góry BARDZO BARDZO BARDZO dziękuję za pomoc!
25 lis 00:07
fizyka: :(
25 lis 10:49
MQ: A ilu wymiarową masz przestrzeń?
25 lis 11:23
fizyka: dwu wymiarową tak? czyli liczę pochodną −dv/dx i F(x)=−4x? dobrze?
25 lis 11:47