Rozłóż wielomian u na czynniki możliwie najniższego stopnia.
Mmmm: Rozłóż wielomian u na czynniki możliwie najniższego stopnia.
a) u(x)=x3+3√3
b)u(x)=(x2−4)2−9x2
24 lis 21:49
Alfa:
a) x3 + (√3)3 = (x+√3)(x2 − √3x + 3)
24 lis 21:56
Mmmm: b)u(x)=(x2−4)2−9x2
wyliczy mi ktoś, bo nie ogarniam tego?
24 lis 22:14
Alfa: b) ze wzoru skr. mnoż.:
u(x) = (x
2 − 4)
2 − (3x)
2 = [x
2 − 4 − 3x][x
2 − 4 + 3x] = [x
2 − 3x − 4][x
2 + 3x − 4]
| | 3−5 | | 3+5 | |
pierwsze wyrażenie: Δ = 25, x1 = |
| = −1 , x2 = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
| | −3−5 | | −3+5 | |
drugie wyrażenie: Δ = 25, x1 = |
| = −4 , x2 = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
u(x) = (x+1)(x−4)(x+4)(x−1)
24 lis 22:26
Mmmm: wielkie dzięki za zadanie; ]
24 lis 22:31