sin i cos, pomożecie wyliczyć?
Mmmm: Wiedząc, że tg α (alfa) = 2√3/3 , oblicz wartość wyrażenia 3 sin α + √3 cos α / 2 sin α − 2
cos α
24 lis 21:44
Alfa: podziel całe wyrażenie przez cosα:
| 3sinα + √3cosα | |
| = |
| 2sinα−2cosα | |
24 lis 21:50
Mmmm: | | 2√3 | | 3sinα+√3cosα | |
Wiedząc, że tg α = |
| , oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | 3 | | 2sinα−2 cosα | |
24 lis 21:53
Mmmm: a dalej co jest? to już koniec na tym?
24 lis 21:55
Alfa: podstaw za tgα podaną wartość i oblicz
24 lis 21:56
Mmmm: | | 3*2√3 | | 2*2√3 | |
to co będzie dalej? jeśli mam |
| +√3 |
| −2 |
| | 3 | | 3 | |
24 lis 22:10
Mmmm: to pierwsze przeba podzielić przez drugie wyrażenie i tam zrobiłem błąd w drugim bo powinno być
24 lis 22:13
Alfa:
| | 3√3 | | 3 | | 9√3 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | 4√3 − 6 | | 4√3 − 6 | |
teraz trzeba jeszcze usunąć pierwiastek z mianownika
24 lis 22:19
Mmmm: wielkie dzięki, sam bym tego nie ogarnął nigdy
24 lis 22:26
Alfa: na zdrowie
24 lis 22:28