Kąty wpisane, dopisane
Madzia:
Punkty A,B,C, dzielą okrąg na trzy łuki, których stosunek długości wynosi 5:6:7. Oblicz miary
kątów trójkąta ABC.
Proszę o pomoc.
17 lis 16:41
Mateusz: wchodze
17 lis 16:44
Mateusz:

| | 5 | | 5 | | 6 | | 7 | |
Z podanych informacji wynika że łuki te stanowią |
| = |
| , |
| i |
| |
| | 5+6+7 | | 18 | | 18 | | 18 | |
okręgu
| | 5 | |
więc odpowiednie kąty środkowe wynoszą |
| *3600= ?
|
| | 18 | |
to juz sobie policzysz tylko mnozenie i dzielenie
17 lis 16:56
Mateusz: oznacz sobie na rysunku odpowiednie łuki A B C (wierzchołki trójkąta)
17 lis 16:58
Mateusz: Nie zapominaj że kąt wpisany jest równy połowie kąta środkowego opisanego na tym samym łuku to
| | 5 | | 1 | |
np |
| *3600 = 1000 to wartość kąta wynosi |
| *100 = 500 itd |
| | 18 | | 2 | |
17 lis 17:02