Oblicz P(X>10) ora EX.
anonimowo: Rzucamy kostką do gry tak długo, aż wypadnie sześć oczek. Niech X oznacza liczbę rzutów.
Obliczyć P(X>10) oraz EX.
24 lis 21:16
anonimowo: Rzucamy kostką do gry tak długo, aż wypadnie sześć oczek.
Niech X oznacza liczbę rzutów. Obliczyć P(X>10) oraz EX.
24 lis 21:18
Gray: P(X>10) = 1− ( P(X=0) + P(X=1) + ...+ P(X=9)).
| | 5k | |
Wiemy, że P(X=k) = |
| , |
| | 6k+1 | |
więc podstaw i licz.
24 lis 21:21
Gray: Poprzednio obliczyłem P(X=k+1), a nie P(X=k).
24 lis 21:27
anonimowo: ok, dzięki.
a EX?
24 lis 21:29
Gray: Podobnie
EX = ∑kP(X=k), gdzie suma jest od k=0 do nieskończoności, a P(X=k) jak podałem poprzednio.
Musisz znaleźć sumę takiego szeregu.
24 lis 21:33
anonimowo: kurde nie wiem, czy ja to dobrze liczę, bo mi jakieś kosmiczne ułamki wychodzą
24 lis 22:22
Gray: Wyznaczenie tej EX nie jest rzeczą banalną.
25 lis 08:12
Gray: EX = 1/6 ∑k(5/6)
k = 5/36 ∑k(5/6)
k−1=.....
_________________________________
Niech S(x) = ∑kx
k−1.
Wówczas EX = 5/36 S(5/6).
Całkując S(x) = ∑kx
k−1 stronami całką po przedziale [0,t] mamy:
| | 1 | |
∫[0,t]S(x)dx =∫[0,t]∑kxk−1dx = ∑∫[0,t]kxk−1 dx = ∑tk = |
| |
| | 1−t | |
czyli
Różniczkując to stronami, mamy:
| | 1 | |
S(t) = |
| . Stąd dla t=5/6 mamy |
| | (1−t)2 | |
S(5/6) = 36 i ostatecznie
______________________________
.... = 5/36 ∑k(5/6)
k−1 = 5/36 * 36 = 5.
EX=5
Koniec
25 lis 09:37
Gray: Wiem, wiem, ale idea jest dobra...
25 lis 11:39
anonim: ooook, dziękuję za pomoc. teraz próbuję to przetrawić i zrozumieć

statystyka = czarna magia momentami
25 lis 16:54