Czy znajdzie się ktoś, kto pomoże mi rozwiązać to równanie? :)
Agnieszka: 16x − 5*8x + 4x+1 =0
24 lis 21:13
Eta:
(2
x)
4−5*(2
x)
3+(2
x)
2*4=0
(2
x)
2 *[(2
x)
2−5*2
x+4]=0
(2
x)
2=0 −−sprzeczne v (2
x)
2−5*2
x+4=0 , Δ= 25−16=9 ,
√Δ=3
| | 5+3 | | 5−3 | |
2x= |
| =4 v 2x= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
x=2 v
x= 0
24 lis 21:24
Alfa:
16
x = 2
4x
8
x = 2
3x
4
x+1 = 4
x*4 = 4*2
2x
2
4x − 5*2
3x + 4*2
2x = 0
podst. 2
x = t, t>0
t
4 − 5t
3 + 4t
2 = 0
t
2(t
2 − 5t + 4) = 0
dalej już chyba sobie poradzisz
24 lis 21:27
Tadeusz:
2
4x−5*2
3x+4*2
2x=0
2
2x(2
2x−5*2
x+4)=0
itd−
24 lis 21:28
Eta:
24 lis 21:28
Agnieszka: Super! Dziękuje!
24 lis 21:36