znajdź postać trygonometryczną
plumplum: znając postać wykładniczą, znajdź postać trygonometryczną:
e(πi)
[liczby zespolone]
24 lis 21:05
plumplum: eπi
24 lis 21:05
Gray: Dla x∊R: e
ix = cosx + isinx.
W szczególności e
iπ = −1, co zapisane tak: e
iπ+1=0 daje wzór, który wielu doprowadza do
szczytu rozkoszy

W cudownie zwięzłej formie łączy pięć najważniejszych stałych w
matematyce: e, π, i, 1 (tj. element neutralny mnożenia), 0 (tj. element neutralny dodawania).
24 lis 21:15
plumplum: @Gray czyli ostateczną formą jest eiπ+1=0? bo nie rozumiem
24 lis 21:21
Gray: Tak.
24 lis 21:22
Mila:
eiπ=1*(cosπ+i sinπ)
24 lis 21:24
plumplum: A jeśli zamiast π, mamy π/2 to wtedy obliczamy normalnie cos i sinπ/2
24 lis 21:26
Gray: cosπ/2 + isinπ/2
24 lis 21:28
plumplum: czyli całe zadanie sprowadza się do 1 linijki

dobra, dzięki!
24 lis 21:30
Gray: Chwila, jakie dokładnie masz zadanie? I co studiujesz?
24 lis 21:57
plumplum: treść zadania jest dokładnie taka jak podana wyżej

z przedmiotu algebra i geometria
analityczna
24 lis 22:09
Gray: Znajdź postać trygonometryczną znając postać wykładniczą? Nie wiem, nie wiem. Ja bym się
pokusił jednak o inne rozwiązanie tego zadania. Takie oto:
e
ix=cosx+isinx oraz e
−ix = cosx−isinx.
Dodając stronami i dzieląc przez 2 mamy;
Odejmując stronami i dzieląc przez 2 mamy:
Stąd:
| | eix+e−ix | | eix−e−ix | |
cosx + isinx = |
| + i |
| = |
| | 2 | | 2 | |
Teraz widać, że znając postać wykładniczą mogę bez trudu wyliczyć trygonometryczną.
Wybierz sobie co Ci bardziej pasuje
24 lis 22:16
plumplum: Oczywiście, że 1 wersja bardziej pasuje

! Aczkolwiek na zajęciach nie robiliśmy takiego
rozpisywania jak było coś z e (jednak stricte takiego przykładu tak czy inaczej nie było, więc
trudno mi powiedzieć, która wersja będzie zaakceptowana przez profesora)
24 lis 22:23