jagoodka: 2log4(4-x)= 4-log2(-2-x)
18 paź 19:34
Gustlik: Najpierw wyznaczamy dziedzinę, ponieważ logarytmować można tylko liczby dodatnie:
1) 4-x>0
2) -2-x>0
Ad. 1)
4-x>0
-x>-4/:(-1)
x<4
Ad. 2)
-2-x>0
-x>2/:(-1)
x<-2
Część wspólna założeń 1) i 2) to x<-2 - to jest dziedzina tego równania.
Rozwiązuję równanie:
2log4(4-x)= 4-log2(-2-x)
Korzystam ze wzoru na zmianę podstawy logarytmu, aby po lewej stronie otrzymać logarytm o
podstawie 2 (czyli żeby w równaniu wystąpiły logarytmy o takich samych podstawach), a 4
po prawej stronie zamieniam na log2(16):
2(log2(4-x)/log2(4))=log2(16)-log2(-2-x)
Ponieważ log2(4)=2, więc:
2(log2(4-x)/2)=log2(16)-log2(-2-x)
Skracam 2 po lewej stronie, a po prawej wyrażenia zwijam do logarytmu ilorazu:
log2(4-x)=log2(16/(-2-x))
Opuszczam logarytmy i przyrównuję liczby logarytmowane:
4-x=16/(-2-x) / *(-2-x)
(4-x)*(-2-x)=16
-8-4x+2x+x2=16
x2-2x-8-16=0
Po uporządkowaniu otrzymuję równanie kwadratowe:
x2-2x-24=0
Δ=b2-4ac=(-2)2-4*1*(-24)=4+96=100
Pierwiastek z Δ:
p(Δ)=10
x1=(-b-p(Δ))/2a=(2-10)/(2*1)=-8/2=-4,
x2=(-b+p(Δ))/2a=(2+10)/(2*1)=12/2=6 - ten pierwiastek nie należy do dziedziny, bowiem D:
x<-2
Rozwiązanie: x=-4.
19 paź 01:04
Sebastian: log2=16
17 mar 17:41