.
Matura: Witam. Mam bardzo podstawowe pytanko... mam x(x−1)>0 i mam np x(x−1)<0
wypisując tutaj mz x=1...x=1 jaki "łącznik" wstawimy pomiędzy w poszczególnych nierównościach?
Pozdrawiam
24 lis 20:58
Matura: mz x=0 ...x=1 oczywiscie
24 lis 21:12
Mila:

1)
x*(x−1)=0
x=0 lub x=1
2) x*(x−1)>0
x<0 lub x>1
3)
x*(x−1)<0
x>0 i x<1⇔x∊(0,1))
24 lis 21:49
Gray: Żaden. Rozwiązujesz nierówności a odpowiedzi podajesz jakbyś rozwiązywał równania (wtedy x=0 ∨
x=1).
24 lis 21:49
Janek: Czyli niezależnie od równiania i nierównośći rozwiązania pod iloczynową wypisuje dodając miedzy
nimi ∨?
24 lis 22:05
Gray: A co Mila napisała w punkcie 3)?
24 lis 22:06
Janek: Oj przepraszam nie rozwiązania tylko miejsca zerowe np x=3 x=−1 i mi chodzi co pomiędzy
wstawiać...
24 lis 22:09
Mila:
x=3,x=1
25 lis 13:26
Janek: A jeśli mamy nierówność i parametr m to obok osi piszemy "m"? (tzn ze jest to os m)?
25 lis 20:56
Mila:
Tak.
25 lis 20:58