Równanie logarytmiczne
Tuturutu : Witam serdecznie

Proszę o wytłumaczenie jak rozwiązać to oto równanie logarytmiczne :
Log[3+2log(1+x)]=0
Miałam taki pomysł:
Log
10 [ log
10 1000 + log
10 (1+2×+x
2)] = log
10 1
Ale co dalej? Wiem że ta część w nawiasie kwadratowym musi być >0
Proszę o pomoc
24 lis 20:46
razor: nie ma co się bawić w ustalenie dziedziny, rozwiążemy równanie i potem sprawdzimy wyniki
log(3+2log(1+x)) = 0
3+2log(1+x) = 1
2log(1+x) = −2
log(1+x) = −1
sprawdzenie
| | 1 | |
L = log(3+2log( |
| )) = log(3−2) = log1 = 0 = P |
| | 10 | |
24 lis 20:50
Saizou :
log(3+2log(1+x))=0*log10=log10n=log1
3+2log(1+x)=1
2log(1+x)=−2
log(1+x)=−1
log(1+x)=−1log10=log10−1
1+x=10−1
x=10−1−1 i sprawdź jest to rozwiązanie
24 lis 20:51
Tuturutu : Problemem jest to, że jeśli nie napisze na sprawdzanie dziedziny to z automatu mam 0 pkt..
24 lis 20:53
Tuturutu : Bardzo dziękuję za pomoc, ale czy mogłabym prosić o dokładniejsze rozpisane tego sprawdzenia?
Rozumiem ze za x mam podstawic − 9/10 ale nie do końca wiem co tam się dzieje
24 lis 21:01
PW: Rozwiązywali nie dbając o dziedzinę − metodą analizy starożytnych − czyli rozumowanie
przebiegało na zasadzie "jeżeli w ogóle rozwiązanie jest, to powinno mieć postać..."
Dlatego wyłonioną liczbę traktuje się jako "być może rozwiązanie", a więc sprawdza się −
bezpośrenio podstawiając do lewej i prawej strony.
Otrzymujemy zdanie prawdziwe − liczba jest rozwiązaniem. Otrzymujemy zdanie fałszywe albo
wyrażenie bez sensu − wyłoniona liczba nie jest rozwiązaniem. Zdanie bez sensu będzie wtedy,
gdy liczba nie należy do dziedziny. Nie ustalaliśmy całej dziedziny, a samo pokazało − ta
kandydartka nie należy do dziedziny.
Jest to taka sama dobra naukowa metoda jak ta, w której rozpoczyna się od ustalenia dziedziny.
Nie wolno stawiać dwójki, i jej nie dostaniesz, jeżeli na początku napiszesz "rozwiążmy to
zadanie metodą analizy starożytnych".
24 lis 21:09